ACTUEEL

'Meer ebolagevallen in Europa onvermijdelijk'

Het is vrijwel onvermijdelijk dat meer mensen in Europa besmet raken met het gevreesde ebolavirus, maar het continent is er goed op voorbereid. Dit zei Zsuzsanna Jakab, de chef van het Europese bureau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Het is door het vele reizen vrijwel onvermijdelijk dat zich meer Europese besmettingen voordoen volgens Jakab. Maar verscheidene Europese landen hebben ebola-patiënten behandeld en het belangrijkste is volgens haar dat West-Europa het best is uitgerust om deze en soortgelijke aandoeningen de baas te worden.

Besmetting

Jakab sprak kort nadat in Spanje een 44-jarige verpleegster besmet raakte die nog nooit in West-Afrika was geweest. Ze is de eerste patiënt die de ziekte buiten Afrika heeft opgelopen. Ze was een van de behandelaars van de Spaanse rooms-katholieke geestelijken Manuel García Viejo en Miguel Pajares. Die werkten met ebola-patiënten en zijn in augustus ziek uit West-Afrika gerepatrieerd. Ze overleden in het ziekenhuis in Madrid waar de verpleegster werkte.

Ze droeg speciale beschermende kleding, maar die zou volgens de Spaanse krant El País niet hebben gedeugd.

Eén van de vier mensen die worden onderzocht op ebola naar aanleiding van mogelijke contacten met de besmette verpleegster, draagt het virus in ieder geval niet, meldden de autoriteiten dinsdag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top