ACTUEEL

Artsen lopen achter bij ontwikkelingen

Patiënten lopen onnodige risico’s doordat artsen letterlijk en figuurlijk achter de feiten aanlopen. Ontwikkelingen in de geneeskunde volgen elkaar snel op, maar het toepassen van de nieuwe adviezen blijft achter. Dat stelt tijdschrift gezondNU.

Vasthouden aan protocol

Artsen zijn redelijk op de hoogte van de nieuwste onderzoeken, maar doen er niets mee. Volgens gezondNU verschuilen de artsen zich achter bestaande protocollen. Zo riepen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde  huisartsen op ouders te ontmoedigen een speen te geven aan hun kroost met een middenoorontsteking. De speen weglaten zou herhaling van middenoorontsteking moeten voorkomen. GezondNU deed een belronde onder huisartsen en constateerde dat het advies wordt genegeerd, omdat het nog niet is opgenomen in een protocol. Het huidige protocol dateert overigens uit 2006.

Negeren van nieuwe adviezen

Artsen uit ziekenhuizen komen met hetzelfde excuus. GezondNu stelt dat patiënten van de afdelingen orthopedie onnodige risico’s lopen doordat behandelprotocollen laat worden aangepast. Vitamine C helpt onderzoekers bij het voorkomen van posttraumatische dystrofie bij een polsfactuur, maar de orthopedisch chirurgen laten het advies achterwege.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Eunice27Soto

31 juli 2011

#1. Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 03-11-2013 13:04.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 03-11-2013 13:04.

Top