Tech

‘Zorginnovatie is economische noodzaak’

Innovatie in de gezondheidszorg is noodzakelijk om de zorg betaalbaar te houden. Alleen dan is het mogelijk om met hetzelfde geld meer zorg te leveren, wat gezien de vergrijzing van de samenleving hard nodig is.

Dat schrijft gezondheidseconoom Guus Schrijvers, tevens emeritus hoogleraar Public Health, in zijn boek “Zorginnovatie volgens het Cappuccinomodel” dat verschijnt op 31 oktober. De komende jaren komt er geen extra geld voor gezondheidszorg, verwacht Schrijvers. Toch moet er meer zorg geleverd worden. Dat kan, stelt Schrijvers, maar alleen als de zorg verbetert.

Patiënt centraal

De door Schrijvers bepleitte inhoudelijke innovatie is samen te vatten in termen als patient empowerment, een hogere therapietrouw en minder kostbare kankerbehandelingen door shared decision making. Door de patiënt meer te betrekken bij zijn zorgtraject is de verwachting dat patiënten vaker afzien van een levensverlengende behandeling die veel bijwerkingen geeft en maar weinig effect sorteert.

In Schrijvers optiek moet ook ICT een grotere rol gaan spelen. Daarnaast moet de zorg anders gefinancierd worden. Schrijvers introduceert in dit verband van de term “cappuccinomodel”. Dit impliceert een gelaagd betaalmodel, waarbij de zorg wordt gefinancierd uit zowel collectieve als particuliere middelen.   

Meer zorg

Van farmacie tot eigen vermogen van ziekenhuizen, van chirurgie tot psychiatrie, van geboortezorg tot geriatrie, voor alle deelgebieden van de gezondheidszorg presenteert Schrijvers bewezen effectieve, kostenbesparende strategieën en best practices die meer zorg voor hetzelfde geld kunnen opleveren.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil Konings | ProBeter

14 oktober 2014

Betere zorg leidt tot goedkopere zorg, of meer zorg voor hetzelfde geld. Een boek naar mijn hart.

Top