ACTUEEL

UMCU: 4 ebola-bedden voor internationale hulpverleners

In het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht zijn vier bedden beschikbaar voor internationale hulpverleners die in West-Afrika mogelijk besmet zijn geraakt met ebola en hiervoor behandeld moeten worden.

Nederland heeft de opvangplekken beschikbaar gesteld als onderdeel van een Europese medische evacuatiecapaciteit.

Evacuatievliegtuig

Dat heeft minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Ook zijn maatregelen genomen om Nederlanders met ebola-symptomen te kunnen terughalen. Zo is met de Amerikanen afgesproken dat daarvoor een evacuatievliegtuig kan worden gebruikt.

Repatriëring

Het kabinet vindt het belangrijk dat er meer hulpverleners naar het getroffen gebied in Liberia, Sierra Leone en Guinee gaan “en spant zich daarom in voor het bieden van eventuele repatriëring”, schrijft Ploumen. Ze is blij dat de Europese Unie heeft gegarandeerd dat besmette Europese hulpverleners worden gerepatrieerd.

Noodhulp

Ondertussen worden andere mogelijkheden onderzocht om meer bij te dragen aan de bestrijding van ebola en de hulp aan slachtoffers. Zo wordt bekeken of de logistieke tak van het speciale reddingsteam USAR (Urban Search and Rescue) kan worden ingezet. Ook bekijkt het kabinet of Nederland douanepersoneel in de getroffen landen kan trainen om de verspreiding van noodhulp te verbeteren. Vorige week is het nieuwe marineschip Karel Doorman al aangeboden aan de EU en de Verenigde Naties voor het vervoer van hulpgoederen van Europa naar West-Afrika. Het is nog niet bekend of en wanneer het schip wordt ingezet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top