ACTUEEL

VS krijgen snel 'ebolateam'

De Verenigde Staten krijgen een speciaal interventieteam voor de bestrijding van ebola. De chef van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC (Centra voor Ziektebeheersing en Preventie), Thomas Frieden, heeft dit dinsdag bekendgemaakt. Het speciale ebolateam moet binnen enkele uren overal in de VS in actie kunnen komen. Het wordt samengesteld uit onder anderen artsen en epidemiologen.

Frieden ligt in de media onder vuur over de aanpak van ebola. Hij erkende dat het beter was geweest zo'n team klaar te hebben voor de 26-jarige verpleegster Nina Pham recent in Dallas besmet raakte.

Dallas

In de Texaanse stad Dallas worden nu 76 mensen uit de gezondheidszorg in de gaten gehouden in verband met ebola. Ze zijn in contact geweest met een patiënt uit Liberia, Thomas Eric Duncan, nadat die er 28 september in het ziekenhuis was opgenomen, meldden Amerikaanse media dinsdag. Duncan overleed op 8 oktober. Nina Pham is besmet en zij is de eerste patiënt die het virus in de VS heeft opgelopen. De autoriteiten hielden al 48 mensen van voor Duncans ziekenhuisopname in de gaten.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat de wereld onvoldoende onderneemt tegen ebola. Hij zei dat landen die de capaciteit hebben om te helpen veel meer moeten doen. Hij beklemtoonde in een toespraak dat de gezondheidszorg in Amerika goed is en een uitbraak van ebola heel erg onwaarschijnlijk. Het virus moet aan de bron in Afrika tot staan gebracht worden, aldus Obama.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er meer dan 8900 gevallen van ebola geconstateerd en daarvan zijn 4447 patiënten aan het virus bezweken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top