ACTUEEL

'Hervorming ambulancedienst brengt weinig goeds'

Patiënten en ziekenbroeders zijn slecht af met de voorgenomen hervormingen bij de ambulancediensten.

Kritiek op hervormingen

Als de hervormingen worden doorgevoerd, zou de zorg voor patiënten minder worden, evenals de arbeidsvoorwaarden van ziekenbroeders. Dit zegt voorzitter Peter van der Vloet van CNV Ambulancezorg in het Nederlands Dagblad. De SP in de Tweede Kamer en personeel van drie regionale ambulancediensten delen zijn kritiek.

Aanbesteden vergunningen

Minister Klink zegt de kwaliteit van de ambulancezorg in de 25 regio's in Nederland juist te willen opkrikken. Aan de vergunningen, die binnenkort openbaar worden aanbesteed, gaat hij eenduidige eisen stellen. Particuliere bedrijven kunnen hierdoor de concurrentie aangaan met ambulancediensten van GGD's en ziekenhuizen.

Kosten drukken

Van der Vloet ziet vooral nadelen. “Particuliere bedrijven zullen alles in het werk stellen om de kosten van de hulp te drukken. Dat gaat uiteindelijk ten koste van de kennis en vaardigheden van ziekenbroeders en daarmee zijn patiënten uiteraard niet gebaat. Die lopen daardoor grotere risico's.'' Van der Vloet houdt er rekening mee dat de arbeidsvoorwaarden van ziekenbroeders worden uitgehold.

Onderhandelingen ambulance-cao

Vakbonden en werkgevers zijn de laatste maand ingegaan in de onderhandelingen om tot een nieuwe ambulance-cao te komen. De onderhandelingen verlopen stroef. Minister Ab Klink van VWS heeft de partijen eind augustus een maand extra gegeven. Op 1 oktober moet er een nieuwe cao op tafel liggen.

Vergunningen en kwaliteit

De SP voorspelt dat de marktwerking in de ambulancezorg net zoveel ellende zal veroorzaken als in de thuiszorg. “Wie eenmaal een vergunning heeft, houdt die voor altijd en hoeft niets meer te bewijzen. Dan weet je dus zeker dat er problemen komen”, meent SP-Kamerlid Emile Roemer.

Coöperatie

Roemer ziet meer in het plan van enkele regionale organisaties uit Drenthe en Overijssel. Zij bundelen hun krachten bundelen en willen gezamenlijk een vergunning bemachtigen. “Die organisaties hebben bewezen kwaliteit te leveren en te kunnen waarborgen, dus waarom zouden die nu moeten gaan concurreren met een stelletje cowboys?”

Nieuwe aanbestedingsregels

De regionale organisaties werken samen in de coöperatie Axira om aansturing door internationale, commerciële bedrijven weren. De organisaties willen de regionale ambulancezorg versterken door samenwerking op het gebied van zorgvernieuwing, opleidingen, materieelontwikkeling, ICT en inkoop.
Als de nieuwe regeling en de vergunningen van kracht zijn vanaf 1 januari 2011, is er per ambulanceregio slechts één bedrijf dat ziekenauto's op pad stuurt. Op dit moment zijn er diverse aanbieders per regio en loopt de kwaliteit van de zorg behoorlijk uiteen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top