Finance

GlaxoSmithKline snijdt in kosten

De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) gaat flink in de kosten snijden om teruglopende inkomsten te compenseren. Dat meldde het bedrijf woensdag.

De inkomsten van GSK staan onder druk, doordat het patent op zijn veelgebruikte astmamedicijn Advair is verlopen. Daarnaast werkt het bedrijf aan de verkoop van zijn oncologiedivisie aan Novartis. Om de resultaten op peil te houden is het concern van plan zijn kosten in de komende 3 jaar met 1 miljard pond (1,3 miljard euro) te verlagen. De helft van die besparing moet in 2016 zijn gerealiseerd. GSK gaf niet aan of dit plan ook banen kost.

Omzet

De omzet van GSK ging in het derde kwartaal met 10 procent omlaag naar 5,6 miljard pond. De operationele winst zakte met 6 procent naar 1,9 miljard pond. De winst was daarmee hoger dan analisten gemiddeld voorspelden. Het concern liet weten volgend jaar 4 miljard pond uit te keren aan aandeelhouders, als de deal met Novartis is afgerond.

GSK deelde woensdag verder mee de mogelijkheid voor een beursgang van zijn onderdeel dat HIV-medicijnen maakt, te onderzoeken. Daarbij zou een minderheidsbelang in het samenwerkingsverband met Pfizer en Shionogi naar de beurs worden gebracht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top