ACTUEEL

Staat wijst claim Q-koortsslachtoffers af

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft aansprakelijkheid van de overheid voor de schade van de slachtoffers van de Q-koortsepidemie deze week afgewezen. De advocaten van 320 patiënten die schade claimen, hebben dat donderdag bekendgemaakt.

Q-koortsslachtoffers vinden dat de nationale overheid veel te lang heeft gewacht met het treffen van maatregelen toen de epidemie zich aandiende. In 2005 werden in Herpen (Noord-Brabant) de eerste mensen ziek door Q-koorts. In 2009 werden voor het eerst echte maatregelen genomen en werd de epidemie gestopt.

Beschikbare kennis

Dijksma schrijft aan de advocaten dat in 2005 de kennis over Q-koorts zeer beperkt was. ,,De overheid heeft steeds gehandeld op basis van de op dat moment beschikbare kennis. De Staat stelt zich op het standpunt dat alle maatregelen die redelijkerwijs van hem konden worden gevergd zijn getroffen. Er is dan ook geen sprake van onrechtmatig handelen.''

De advocaten menen dat de staatssecretaris niet of nauwelijks op hun argumenten ingaat. ,,Hoewel de reactie ons niet heeft verrast, stelt die toch erg teleur. Onze hoop dat de Staat de slachtoffers een lange, pijnlijke en kostbare juridische procedure zou besparen, wordt hiermee de bodem ingeslagen'', reageerden ze donderdag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top