ACTUEEL

'Horrortandarts' wil dood

De 50-jarige Mark van N., inmiddels bekend als de 'horrortandarts', heeft een '100-procents doodswens'. Dat zei Van N. vrijdag tegen de rechtbank in Amsterdam, die moet bepalen of hij mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. Hij worstelt al sinds zijn tiende levensjaar met zogeheten transgenderproblematiek: Van N. had vrouw willen zijn.

Van N. was enkele jaren actief als tandarts in Frankrijk, maar ging volgens een groep van circa 100 patiënten als een beul tekeer. De Franse justitie wil Van N. vervolgen voor onder meer zware mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland vindt de uitlevering toelaatbaar.

Aanhouding

Mark van N. werd in september door Canada uitgezet naar Nederland en bij aankomst op Schiphol aangehouden. In Den Haag loopt nog een onderzoek naar Van N.'s betrokkenheid bij de vermoedelijke zelfmoord van zijn tweede vrouw in 2006. Van N. zou op haar verzoek voor zeer sterke alcohol hebben gezorgd. Of het Haagse OM Van N. hiervoor wil vervolgen, staat nog niet vast.

Van N. wil niet naar Frankrijk, omdat hij in de gevangenis daar niet de zorg kan krijgen die hij in Nederland heeft. Momenteel verblijft hij in het psychiatrisch centrum van de Bijlmerbajes. Hij heeft het personeel daar naar eigen zeggen beloofd geen zelfmoord te plegen. Volgens zijn advocaat Lauk Woltring heeft Van N. al zes zelfmoordpogingen gedaan.

Zelfmoord

De diepe doodswens heeft volgens Van N. en zijn raadsman niets met de dreigende uitlevering te maken, maar louter met de psychiatrische problemen van Van N. Als hij aan Frankrijk wordt overgedragen, ziet hij geen reden zich nog langer aan zijn belofte tot het niet plegen van zelfmoord te houden, zei hij.

Dat Van N. voelt dat hij in het verkeerde lichaam zit, maakt zijn leven ,,al 40 jaar tot een hel'', hield hij de rechtbank voor. ,,Ik hoop elke avond dat ik de volgende ochtend niet meer wakker word.''

Het Nederlandse OM zegt dat de Fransen voldoende mogelijkheden hebben om Van N. naar behoren op te vangen. De rechtbank beslist op 7 november over de uitlevering. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top