ACTUEEL

'Toename aantal dottercentra is gevaar voor patiënt'

Minister Ab Klink wil per januari dotterbehandelingen uit de Wet Bijzondere Medische verrichtingen halen. Dat betekent dat de behandeling niet langer uitsluitend is voorbehouden aan ziekenhuizen met een afdeling hartchirurgie. Door dat besluit dreigen er te veel dottercentra te komen.

Dotteren om het dotteren

Yolanda van der Graaf, klinisch epidemioloog van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, verwacht dat artsen daardoor te weinig ervaring opdoen met de behandelmethode. Dat is gevaarlijk voor patiënten. Daarvoor waarschuwt in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Zij vreest verder dat artsen om aan voldoende behandelingen te komen, ook hartpatiënten gaan dotteren die mogelijk beter af zouden zijn met een andere behandeling.

Minimumeis onbereikbaar

Van der Graaf schrijft dat een aantal dottercentra nu al moeite heeft aan zeshonderd ingrepen per jaar te komen. Dat is het aantal dat de ziekenhuizen minimaal moeten halen om in aanmerking te komen voor een vergunning. Het probleem zal volgens haar alleen maar groter worden als Klink het dotteren niet langer onder de Wet Bijzondere Medische verrichtingen laat vallen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top