ACTUEEL

Verzekeraars in verweer tegen ziekenhuisfusies

Zorgverzekeraars hebben bij kartelwaakhond ACM geklaagd over de recente fusiedrift onder ziekenhuizen. Dat meldt NRC Handelsbald. Volgens de verzekeraars dreigen de ziekenhuizen in bepaalde regio's zo groot te worden dat de prijzen op kunnen drijven.

Als voorbeelden van regio's waar ziekenhuizen te groot worden om nog om heen te kunnen, noemt NRC Haaglanden en Friesland. Het Reinier de Graaf Ziekenhuis, dat samenging met de Haga Groep, wil nu ook het Langeland uit Zoetermeer inlijven. De zorgverzekeraars zeggen dat nu al te merken door de hogere tarieven die de klinieken rekenen. In Friesland zijn na de recente goedkeuring van de fusie van Kwadrantgroep, Antonius Zorggroep en Nij Smellinghe/Pasana, in feite nog maar twee aanbieders van ziekenhuiszorg over. 

Hoogste niveau

"Kleine ziekenhuizen zijn goedkoper dan grote ziekenhuizen. Wij zien bij iedere fusie dat de tarieven direct naar het hoogste niveau van de twee klimmen", zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW in NRC. Zorgverzekeraars spelen daarin ook een rol, aldus Oomen. "De fusies van ziekenhuizen komen voort uit angst voor de macht van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn te groot en nu worden ziekenhuizen ook te groot."

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top