ACTUEEL

Klink: snel extra ambulancepost Walcheren

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) ziet nog geen aanleiding de concentratie van de bevallingszorg in Goes terug te draaien. "Om direct de stormbal te hijsen vind ik wel wat zwaar aangezet", zei hij zaterdag desgevraagd tijdens een werkbezoek aan streekziekenhuis De Honte in Terneuzen. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). Dinsdagmiddag werd langs de A58 een baby geboren, omdat zijn ouders het ziekenhuis in Goes niet tijdig konden bereiken.

Extra ambulancepost

Het voor de ouders meer nabije Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen doet sinds januari geen bevallingszorg meer. Hiervoor moeten mensen sinds januari naar Goes. Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) wil dat minister Klink de concentratie van de bevallingszorg in Goes ongedaan maakt naar aanleiding van de ‘A58-geboorte’. Klink ziet liever dat de extra ambulancepost in de kop van Walcheren, waar het Rijk vorig jaar geld voor beschikbaar heeft gesteld, er zo snel mogelijk komt.

Inspectie

De minister vindt het belangrijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg zo snel mogelijk weet wat de toedracht was van de 'snelwegbevalling'. Gedeputeerde George van Heukelom en medewerkers van Ziekenhuis Walcheren hebben de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd te onderzoeken of de verplaatsing van de specialistische bevallingszorg naar Goes verantwoord is. De moeder die vrijdag langs de A58 beviel van een zoon, moest met eigen vervoer naar Goes komen. "Ik heb wel begrepen dat de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg onderzoeken of de afgesproken protocollen zijn gevolgd. Wellicht is daar iets mis gegaan", zei Klink. Hij zegt ook de maatschappelijke onrust die in Zeeland is ontstaan te begrijpen.

Geen incident

In de eerste zes dagen dat de vrouwenartsen geen bevallingen meer begeleiden in Vlissingen, hebben twee andere Walcherse vrouwen met bevallingmoeilijkheden het Oosterscheldeziekenhuis maar nipt gehaald, meldt de PZC. Eén van de vrouwen werd dinsdagmorgen vroeg met spoed per ambulance vanuit de verloskamer van Ziekenhuis Walcheren naar Goes gebracht. Zij was in Vlissingen voor een zogeheten 'verplaatste thuisbevalling'. De andere vrouw kwam met eigen vervoer naar Goes. In beide gevallen volgde de geboorte direct na aankomst.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top