Finance

'Gemeenten bezuinigen meer dan verwacht'

De zorgcontracten die gemeenten met zorginstellingen afsluiten, tonen forse bezuinigingen. Veel forser dan verwacht en beloofd. Dat concluderen drie experts die dagelijks betrokken zijn bij de aanbestedingen dinsdagavond in Nieuwsuur.

Zorgaanbieders voor dagbesteding, begeleiding en jeugdhulp krijgen volgend jaar veel minder geld, maar moeten wel dezelfde zorg blijven leveren. Dat is onmogelijk aldus de adviseurs.

Traag

In veel gemeenten zijn de aanbestedingsprocedures nog volop bezig. Naar schatting een derde van de contracten is getekend, een derde zit in de eindfase en de rest loopt achter. Volgens adviseurs Tim Robbe en Ben Bugter gaat het zo traag omdat de cijfers niet kloppen. Gemeenten krijgen volgens hen cijfers van het Rijk maar ook van zorginstellingen over het aantal cliënten en die cijfers matchen niet. Volgens adviseur Astrid Buis wordt er momenteel alleen flink bezuinigd en zijn gemeenten niet bezig met het ontwikkelen en verbeteren van de zorg.

Praktijk

Volgend jaar is de korting op het landelijke budget voor dagbesteding en begeleiding 11 procent. De zorgaanbieders krijgen kortingen voorgeschoteld van gemiddeld 25 procent. In sommige gemeenten zelfs tot 50 procent. Het landelijk budget voor jeugdhulp is volgend jaar met slecht 3 procent gekort. Maar in de praktijk is daar niets van te merken, zeggen de experts in Nieuwsuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top