ACTUEEL

OM eist drie jaar cel tegen genezeres

De 55-jarige genezeres uit Kockengen die honderden verslaafden behandelde met de stof ibogaïne, moet drie jaar cel krijgen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) woensdag voor de rechtbank in Utrecht. Tegen een 44-jarige man die hielp in haar praktijk, eiste het OM acht maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Tijdens de behandeling met het Afrikaanse plantenextract overleed een Zwitser (28) en werd een Belg (nu 30) kreupel en bijna blind. De verwarde Zwitser liep in maart 2011 bij Breukelen de A2 op en werd overreden door een vrachtwagen, nadat de verdachten hem in een hotel hadden achtergelaten.

Hartstilstand

De Belg kreeg dat jaar een hartstilstand. De genezeres is met haar onbekwame gedokter verantwoordelijk voor deze dood en deze gezondheidsschade, vindt het OM. Zij wist dat de behandeling kon leiden tot verwarrend handelen en hartproblemen. In 2006 overleed ook al een 28-jarige Brit in het bad van de genezeres en in 2010 sprong een Zweed van toen 32 op Schiphol van een parkeerdek. Hij brak zijn bekken, been en ellenboog.

Een ibogaïne-behandeling zou alleen verantwoord zijn na zorgvuldige screening en met deskundige medische en psychologische begeleiding, menen deskundigen. Maar de genezeres had lak aan de risico’s en wilde gewoon geld verdienen, meent het OM.

Per post

Naar eigen schatting behandelde de genezeres 1200 cliënten uit de hele wereld. Volgens het OM verhandelde ze haar ibogaïne-capsules ook per post. De genezeres zou bijna een miljoen euro hebben verdiend. Ibogaïne is in Nederland niet verboden, in tegenstelling tot in België, Zweden en Zwitserland. In de Verenigde Staten en Israël wordt het nut van ibogaïne wetenschappelijk onderzocht.

De advocaten vroegen vrijspraak. Zij vinden dat het veel te ver gaat om de verdachten verantwoordelijk te houden voor de dood en het letsel van de cliënten. Uitspraak volgt op 12 november. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top