ACTUEEL

Vrijspraak voor ‘borstendokter’

'Borstendokter' Rock G. is donderdag vrijgesproken door de rechter in Den Haag. De vrouwen die hij behandelde hadden letsel opgelopen, maar het is volgens de rechter niet te zeggen of dat het gevolg was van het handelen van G. Volgens de rechter kan G. zich beroepen op de medische exceptie. Dat houdt in dat een arts pijn en of letsel mag veroorzaken als hij in het belang van de patiënt een medische ingreep verricht.

G. de ingrepen echter niet in het juiste type operatiekamer verricht en niet onder de juiste hygiënische omstandigheden, oordeelde de rechter. Ook heeft hij geen goed onderzoek verricht naar de oorzaak van afstotingsverschijnselen.

Doodvonnis

G.'s advocaat reageerde donderdag opgelucht op het vonnis. "Iedereen kan fouten maken, niet elke fout is zo zwaar dat die strafrechtelijk moet worden aangepakt." Volgens de advocaat heeft G. overigens al eerder het 'doodvonnis' gekregen: hij mag nooit meer werken als arts. Dat had de tuchtrechter al bepaald.

In totaal hadden 121 mensen zich gemeld met klachten over de verdachte bij het Openbaar Ministerie (OM). Die klachtenregen leidde tot tientallen aangiftes, waarvan tien uiteindelijk werden behandeld door de rechtbank.

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) had 3 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het OM liet weten zeer serieus te overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak. "Ik kan me voorstellen dat dit vonnis een klap in het gezicht van de slachtoffers is", aldus een woordvoerder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top