ACTUEEL

KWF: 123.000 kankerpatiënten in 2020

Het aantal Nederlanders dat kanker krijgt, loopt op tot circa 123.000 in 2020. Dat verwacht KWF Kankerbestrijding, dat op 31 oktober zijn 65-jarig bestaan viert.

De stijging van het aantal mensen met kanker is vooral te wijten aan het steeds ouder worden van de bevolking. In 2013 werd bij ongeveer 101.500 Nederlanders kanker geconstateerd.

Overleving

Inmiddels overleeft 61 procent van de patiënten de eerste vijf jaar nadat de diagnose kanker is gesteld, aldus KWF. Bij de oprichting in 1949 overleefde slechts 25 procent de ziekte. De ontwikkelingen in de bestrijding van de ziekte gaan in volle gang door, met onder meer op maat gesneden behandelingen en technieken om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen.

Immunotherapie

Een van de ontwikkelingen is de opmars van de immunotherapie om kanker te bestrijden. Bij immunotherapie wordt het afweersysteem van het lichaam gestimuleerd om kankercellen aan te vallen. Een van de experts op dit gebied is Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Hij krijgt dit jaar de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (KWO), waarmee hij 2 miljoen euro krijgt voor verder onderzoek. Het fonds looft deze prijs ieder jaar uit aan “een onderzoeker met een uitmuntend onderzoeksvoorstel op oncologisch gebied''. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top