ACTUEEL

IGZ richt aandacht op asielzoekerscentra

De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt asielzoekerscentra (azc's) de komende maanden beter in de gaten. Dit met het oog op risico's voor de gezondheid als gevolg van de snelle uitbreiding van het aantal opvangplaatsen.

Uit een inventarisatie bij vier van de elf nieuwe azc's die sinds september 2013 geopend zijn, blijkt dat de zorg over het algemeen goed geregeld is. De IGZ heeft een 'positief beeld', zo schrijft de dienst in een rapport. Omdat het beeld niet volledig is, zullen inspecteurs van de IGZ de komende maanden meer opvanglocaties bezoeken.

De IGZ reageert met de toezichtsbezoeken op de snelle instroom van asielzoekers. Dat brengt namelijk risico's met zich mee voor de gezondheidssituatie in azc's. De IGZ denkt bijvoorbeeld aan onvoldoende screening op tuberculose (tbc) en kinderen die niet tijdig gevaccineerd worden tegen infectieziekten. Door de grote instroom van asielzoekers kan het zijn dat mensen met een zorgbehoefte niet tijdig in beeld komen bij de huisarts van het azc. Die werken vanuit de eigen gezondheidsdienst van het azc, het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GCA).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top