ACTUEEL

Teeven streng voor treuzelende gemeente

Gemeenten die niet in november klaar zijn met het sluiten van contracten voor jeugdzorg en -hulp, kunnen een maatregel verwachten van staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). Hij start dan een procedure waarbij het Rijk de inkoop van jeugdzorg overneemt, namens de gemeente en met geld van de gemeente. "Kinderen en gezinnen die het nodig hebben moeten overal in Nederland kunnen rekenen op jeugdhulp", heeft Teeven vrijdag laten weten.

Teeven en zijn collega-staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) zeggen dat ze de voorbereiding van de nieuwe jeugdzorgcontracten scherp in het oog zullen houden. Vooral de gemeenten die denken pas eind november klaar te zijn, worden extra in de gaten gehouden, melden de staatssecretarissen vrijdag.

Contracten

Ze reageerden op een mededeling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Die meldde vrijdag dat bijna alle contracten tussen gemeenten en organisaties voor jeugdzorg de komende maand rond zullen komen. Ongeveer de helft zal voor de deadline van 1 november rond zijn, de rest volgt later in de maand.

In het nieuwe jaar nemen de gemeenten onder meer op het gebied van de jeugdzorg taken over van het Rijk.

Volgens de VNG konden gemeenten pas laat aan de slag gaan, omdat zij zaten te wachten op informatie van het Rijk over cliënten van jeugdhulpinstellingen. Deze gegevens waren vervolgens niet hetzelfde als die van de instellingen. Gemeenten verwachten dat ze meer jeugdhulp moeten inkopen dan waarvoor ze van het Rijk budget hadden gekregen. De centrale overheid heeft inmiddels gezegd bij te springen als dat inderdaad zo is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top