Tech

‘Grote marktpartijen gaan e-health opschalen’

‘Grote marktpartijen gaan e-health opschalen’

Grote marktpartijen als Apple, Google, Wallmart en Facebook zullen het voortouw nemen bij de broodnodige opschaling van e-health, zeker wanneer professionals en politiek blijven hangen in koudwatervrees. Die verwachting sprak minister Schippers van VWS uit tijdens de E-health Convention van Skipr/Emerce op 4 november in Amsterdam.

Opschaling is een van de centrale problemen bij de succesvolle doorontwikkeling van e-health, erkende Schippers. "Ik zie vaak goede initiatieven, waarvan ik denk; dit moet je eigenlijk in heel Nederland gaan doen" , aldus Schippers. "Maar toch zetten die initiatieven vaak niet door. Ze storten in zodra de subsidie opdroogt. Het past niet in de systemen, er is niet goed nagedacht over een verdienmodel. Of collega's in andere ziekenhuizen vinden het leuk, maar niet voor zichzelf. Not invented."

Buiten houden

Ondanks het evidente belang van opschaling ziet Schippers geen rol voor de overheid weg gelegd. “De overheid heeft zich toch ook niet bemoeid met de opschaling van het online boeken van hotels”, hield Schippers haar gehoor voor. “In de samenleving worden allerlei toepassingen steeds goedkoper, gebruiksvriendelijker, sneller. Bellen, internet, fotografie, taxi’s, hotelkamers - de vernieuwers breken álles open. Hoe lang accepteren we nog dat in de zorg de vernieuwers buiten de deur worden gehouden? Hoe lang accepteren we nog dat overal om ons heen de service verbetert, terwijl in de zorg alles bij het oude blijft? Dat om ons heen diensten goedkoper worden, terwijl de zorg steeds duurder wordt.”

Schippers onderstreepte eens te meer dat de toepassing van digitale innovaties het instrument is om de zorg betaalbaar te houden. “We hebben al die innovaties keihard nodig”, aldus Schippers. “Ook om de kosten omlaag te brengen, zodat we in de toekomst iedereen de zorg kunnen bieden die nodig is. Zonder innovatie gaan we het niet redden.”

'Onterechte angst'

Schippers keerde zich tegen de naar haar idee “onterechte angstbeelden” rond e-health: “Niet zo lang geleden heb ik de Kamer te woord moeten staan over een proef van met een zorgrobot, want dat was een grote schande. Maar uiteindelijk bleek 87 procent van de cliënten in het onderzoek juist zeer tevreden te zijn; ze waren minder afhankelijk van zorgverleners. Doordat cliënten in hun eigen tijd en tempo dingen konden doen overheerste het  gevoel van herwonnen zelfstandigheid en vrijheid. E-health gaat helemaal niet over ‘koude zorg’,  maar over de mogelijkheid om mensen méér service te bieden. Zelfredzaamheid voor wie dat wil en kan. Tijd besparen, zodat er meer persoonlijke aandacht is voor de mensen die dat nodig hebben. En meer kwaliteit van zorg.”

Onhoudbaar

Volgens Schippers gaat de druk van de consument uiteindelijk voor een kentering zorgen. “Buiten de zorg is er volop vertrouwen. Denk maar aan de verkoop van robotstofzuigers. Als werkende ouders zo’n apparaat kopen, denkt niemand: arme kinderen, want door die stofzuiger hebben ze juist meer tijd voor die kinderen. Hoe lang accepteren we nog dat we in de zorg het één willen, maar het andere krijgen en daar ook nog meer voor moeten betalen. In de echte wereld is dat onhoudbaar. Omdat de concurrent wél die betere service biedt, voor een lagere prijs. In de VS komen er nieuwe partijen op de zorgmarkt zoals Theranos, een bedrijf dat in de drogisterij uw bloed afneemt er voor zorgt dat de uitslagen in uw mailbox zitten, voor u weer thuis bent. En grote partijen als Apple, Google, Wallmart en zelfs Facebook die de zorg als ‘markt’ zien. Ik schat in dat zij wel voor opschaling gaan zorgen, mondiaal.”

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Roland Bal

5 november 2014

Interessante rede de minister. Helaas heeft ze gelijk dat veel goede ideeen en producten nu stranden--en dat dat ligt aan vaak slecht doordachte producten die leuk lijken maar feitelijk niet goed aansluiten bij bestaande zorgpraktijken, financieringsvormen etc. Die overall wel geld opleveren maar voor sommige partijen juist geld kosten--zonder dat er direct aan shared savings wordt gedaan. Die slecht in ketens passen, die niet met elkaar kunnen praten, etc. Hier is duidelijk verbetering mogelijk.
De gedachte dat grote Amerikaanse bedrijven de zorgproblemen hier komen oplossen is wel een bijzondere. Vanwaar dit vertrouwen? Tot nu toe is namelijk de zorg ook voor hen te ingewikkeld gebleken. Simpele oplossingen werken vaak niet, voldoen te weinig aan privacy-eisen, etc etc. Als de minister iets wil vrees ik toch echt dat ze aan de bak zal moeten.

Pier Tholen

5 november 2014

Inderdaad, terecht dat de minister gelooft in de kracht van E-health, maar om het dan maar meteen in te leveren bij de 'gratis' Amerikaanse cowboys..... De minister kan ervoor zorgen dat zorginstellingen het bijbehorende changemanagement professioneel kunnen gaan starten, technisch is er al veel in Nederland en het kan een mooi exportproduct worden.

Mark Scholten

5 november 2014

Er valt idd nog wel wat op te merken aan die Amerikaanse partijen, maar ze hebben duidelijk wel meer innovatiekracht en vooral meer innovatiespirit dan gevestigde zorgpartijen in Nederland.

Wat mij opvalt is dat veel artsen nog heel sterk redeneren vanuit de bestaande situatie. Bij vroegdiagnostiek wordt bijvoorbeeld gezegd dat deze kostenopdrijvend zal werken, omdat "je altijd wel wat vindt".

Maar dan heb je over de huidige situatie en in feite over onbetrouwbare vroegdiagnostiek. Intussen gaan partijen als Google aan de slag met nanoparticles om kanker vroegtijdig te diagnosticeren. Daarvan wordt vervolgens gezegd dat het twijfelachtig is of dit uberhaupt gaat werken. Dat zou idd zo kunnen zijn.
Niettemin, ook andere, waar onder Israelische partijen zijn bezig met vroegdiagnostiek van (borst)kanker en zijn al tamelijk dicht bij een klinisch gevalideerde oplossing.

Kortom: vroegdiagnostiek lijkt wel degelijk een betrouwbare medische tak van sport te gaan worden.

Misschien zou de overheid niet direct een rol hoeven te spelen in het innoveren van de zorg. Het zou m.i. wel passend zijn als een deel van het onderzoeksbudget in Nederland besteed wordt aan dit type vroegdiagnostische onderzoek en wat minder aan het bestaande, klassieke medische onderzoek.

Lucien Engelen

7 november 2014

Naast de grote amerikaanse partijen zijn ook twee nederlandse partijen druk hiermee bezig, (Radboudumc en Philips) welliswaar mét een grote partij uit de VS Salesforce. Grotendeels van nederlandse bodem maar met wereldwijde schaal én ambitie dus. https://www.linkedin.com/today/post/article/20141013143013-19886490-changing-the-life-of-patients-together?trk=mp-reader-card

Top