ACTUEEL

Studenten HvA mogen even niet naar Afrika

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam mogen voorlopig niet voor stages en studiereizen naar Afrika gaan. Alle reisplannen moeten worden voorgelegd aan het College van Bestuur en die geeft alleen toestemming als de reis veilig en noodzakelijk is. In principe is het antwoord echter nee.

"We zijn extra voorzichtig. Dat is niet alleen vanwege de uitbraak van ebola, maar heeft ook te maken met de instabiliteit in veel landen", laat een woordvoerster van de HvA weten na berichtgeving van studentenkrant Folia.

Uitzonderingen

Van een absoluut verbod is geen sprake, benadrukt de HvA-woordvoerster. "Als iemand aantoont dat een reis belangrijk is voor de studie en dat het land veilig genoeg is, kan die toestemming worden gegeven. Ik kan me bijvoorbeeld niet voorstellen dat iemand niet naar Kaapstad zou mogen. Maar we bouwen een extra veiligheid in."

Vakanties mogen wel, daar heeft de HvA niets over te zeggen. "Maar wanneer studenten zo'n stage doen, krijgen ze er studiepunten voor en kunnen ze een beroep doen op ondersteuning van de hogeschool en de verzekeraar", aldus de woordvoerster.

Verlenging

De maatregel geldt in principe voor een jaar. Als er dan niets is veranderd, wordt de regeling verlengd. De Hogeschool van Amsterdam heeft bijna 50.000 studenten en ongeveer 4000 medewerkers. Het is niet bekend hoeveel van hen tijdens een studiejaar naar Afrika gaan.

Onnauwkeurig

De Netherlands-African Business Council (NABC) is kritisch over de maatregel. "Van een kennisinstelling als een hogeschool zou een wat meer intelligente opstelling verwacht mogen worden. Afrika bestaat uit 54 onafhankelijke landen, waarvan er drie te maken hebben met een Ebola-uitbraak", reageert managing director Bob van der Bijl. "Als de Hogeschool van Amsterdam haar studenten aanleert om op een zeer onnauwkeurige manier naar de wereld te kijken, zal dat het kritisch vermogen van de studenten niet ten goede komen. Laten we niet vergeten dat Afrika van Noord tot Zuid meer dan 15.000 kilometer lang is en van Oost naar West meer dan 5000 kilometer en dat er inmiddels ruim 1 miljard mensen wonen. Het is van het grootste belang dat Nederland meer gaat ondernemen in Afrika, wij hebben deze markt hard nodig om onze eigen welvaart op peil te houden!" (ANP/Skipr)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top