Tech

‘Keurmerk voor serious games in zorg niet haalbaar’

Een keurmerk voor serious games in de zorgsector is niet haalbaar. Dat stelt Tim Laning van Grendel Games in Emerce bij gelegenheid van de eHealth Convention in Amsterdam.

“Het valideren van bijvoorbeeld games voor revalidatie wordt moeilijk door de breedte van de toepassingen”, aldus Laning in Emerce. Bovendien is er sprake van een ‘WC Eend-effect’ doordat serious games vaak worden gevalideerd door deelnemende partners.

Daarbij zeggen validatierapporten weinig over de bruikbaarheid. Laning haalt zijn ervaring met het Universitair Medisch Centrum Groningen aan, dat ruim 1 miljoen euro gestoken in een stimulator voor de training van buikoperaties. Die werd echter niet gebruikt, omdat de chirurgen de training te saai vonden.

Na vijf jaar voorbereiding ontwikkelde Grendel Games het spel Surgeon. “Het heeft ons even moeite gekost om chirurgen zover te krijgen dat ze dat spel wilden spelen, want veel chirurgen hadden geen enkele ervaring met games", aldus Laning. "Maar uiteindelijk vonden ze het allemaal leuk.”

Dat serious games inmiddels meer dan een spelletje zijn beewijst de betrokkenheid van het UMCG en De Friesland Zorgverzekeraar, die sinds begin 2014 een minderheidsbelang in Grendel Games hebben.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top