ACTUEEL

Ggz-bestuurder stuurt brandbrief over herindicaties

Artie van Tuijn, bestuursvoorzitter van RIBW Midden-Brabant, heeft een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS over de herindicaties voor de AWBZ-zorg. Volgens Psy is Van Tuijn de eerste ggz-bestuurder die zich openlijk opwindt over de herindicaties.

‘Onzorgvuldig kaasschaven’

Volgens Van Tuijn dreigen ambulante patiënten in de psychiatrie hun AWBZ-zorg te verliezen door de werkwijze van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ voert herindicaties uit om de AWBZ beheersbaar te houden. Hiertoe stuurt het CIZ de huidige cliënten een brief met het verzoek zich opnieuw te laten indiceren. Als deze brief niet wordt teruggestuurd naar het CIZ, verliest de cliënt het recht op AWBZ-begeleiding.

Het CIZ neemt telefonisch contact op met de cliënt bij onduidelijkheden, maar volgens Van Tuijn overvalt dit de cliënt. Deze aanpak leidt ertoe dat cliënten zeggen dat het ‘wel goed’ met hen gaat, waardoor hun indicatie wordt ingetrokken. De telefoontjes worden gepleegd door call centers die geen deskundigheid op psychiatrisch gebied hebben. Tuijn in Psy: “Dit onzorgvuldige kaasschaven vind ik een blamage. Zo ga je niet met psychiatrische patiënten om.”

Acties door individuele instellingen

Van Tuijn krijgt weliswaar bijval van de RIBW Alliantie wat betreft de herindicaties, maar deze gaat niet over tot actie. “De brancheorganisatie laat het over aan de individuele instellingen. Het is echter de vraag in hoeverre hulpverleners zicht op deze problemen hebben want mensen krijgen die brief thuis. Bovendien gaat het gaat pas per 1 januari 2010 in dus de effecten zijn nog niet echt zichtbaar. Misschien valt het dadelijk per saldo nog wel mee, maar met tientallen mensen die nu al weten dat ze hun zorg verliezen en de paniek die daar bij iedereen bij komt kijken, zie ik het als mijn plicht hier melding van te maken. Dit kan toch niet?” Lees meer bij Psy.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

zwanikken Leenders

9 september 2009

Dank U wel A.van Tuijn,

Top