ACTUEEL

Protest tegen afschaffing vrije artsenkeuze

Met het afschaffen van de vrije artsenkeuze wordt "een fundamenteel recht op keuzevrijheid ontnomen aan Nederlandse burgers en patiënten". Dat vinden diverse organisaties waaronder de Consumentenbond en vakbond Abvakabo FNV. In een paginagrote advertentie in verschillende kranten uiten zij hun ongenoegen over de aanstaande afschaffing. Volgende maand stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel.

De Consumentenbond, Abvakabo FNV, de koepelorganisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking Ieder(in) en kennisorganisatie VvAA vragen senatoren in de advertentie om "geschiedenis te schrijven" en een stokje te steken voor de afschaffing van de vrije artsenkeuze. Als de Eerste Kamer namelijk instemt met het wetsvoorstel van de minister van Volksgezondheid, vervalt volgens de organisaties het recht om zelf een arts, zorgverlener of zorginstelling te kiezen. "Die keuze kan dan worden beperkt door de zorgverzekeraar. Het zal de solidariteit tussen ziek en gezond en arm en rijk verder onder druk zetten", zo schrijven zij.

Vergoeding

In de nieuwe wet, die vanaf 2016 in moet gaan, is opgenomen dat zorgverzekeraars een polis kunnen aanbieden waarin ze alleen behandelingen hoeven te vergoeden door bijvoorbeeld medisch specialisten of psychologen met wie ze een contract hebben. Deze waarschijnlijk goedkopere polis komt naast de twee bestaande polissen.

De Raad van State adviseerde de Eerste Kamer overigens vorige maand dat afschaffen van de vrije artsenkeuze niet in strijd is met het Europees recht, omdat de consument kan kiezen uit verschillende polissen. "Er zijn verschillende ziektekostenpolissen, dus de consument heeft keuzevrijheid", lichtte een medewerker van de Raad van State destijds toe. "Daarbij gaan we er wel van uit dat een zorgverzekeraar voldoende afspraken heeft gemaakt met verschillende ziekenhuizen." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top