ACTUEEL

‘Maak verschillen in ziekenhuistarieven openbaar’

Er zit veel verschil in de tarieven die ziekenhuizen rekenen voor eenzelfde soort behandeling. “Een patiënt kan zo tot wel drie maal zoveel betalen voor dezelfde behandeling”, concludeert Zorgkiezer.nl vrijdag na onderzoek onder ruim zestig ziekenhuizen.

De onafhankelijke vergelijkingssite vroeg bij de ziekenhuizen het tarief op van een behandeling op de polikliniek bij allergie- en benauwdheidsklachten. Het goedkoopste ziekenhuis is in Boxmeer. Dat vraagt 201 euro. Het duurste ziekenhuis is in Assen. Dat rekent bijna het driedubbele. Voor andere behandelingen gelden ook grote prijsverschillen, stelt directeur Peter Ruys van Zorgkiezer.nl. Hij baseert dat op een lijst met ziekenhuistarieven die wel openbaar zijn, namelijk de kosten voor onverzekerden.

Uit eigen zak

Door het hogere eigen risico moeten patiënten deze kosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet wat een behandeling kost. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken zijn niet openbaar. Zorgkiezer.nl is een petitie gestart om behandelingen tot 875 euro openbaar te maken. Dat is het maximale eigen risico. Vorig jaar deed Zorgkiezer.nl ook onderzoek naar prijsverschillen tussen ziekenhuizen. Toen was de conclusie hetzelfde. "Er is wat dat betreft niets veranderd. Wel merken patiënten er meer van omdat ze steeds meer uit eigen zak betalen", aldus Ruys (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top