ACTUEEL

Mondzorg in verpleeghuizen onder de maat

De mondzorg in Nederlandse verpleeghuizen schiet tekort. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) komt komende week met een onderzoeksrapport over de tandheelkundige zorg in verpleegtehuizen.

De inspectie bevestigde zaterdag al wel berichtgeving van De Telegraaf over dit onderwerp.

Vergeten

Volgens het rapport worden het tandenpoetsen en het reinigen van het gebit of het kunstgebit vaak overgeslagen of vergeten. Daarnaast heeft bijna 70 procent van de zorginstellingen geen tandarts.

Ondermaats

Is er wel een tandarts, dan zijn voorzieningen als een behandelkamer, materiaal en tandartsassistentie vaak niet aanwezig of ondermaats. Ook blijkt dat 60 procent van de zorgmedewerkers te weinig verstand heeft van mondzorg.

Aandacht

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) is blij met het rapport van de inspectie. Ze vindt dat de inspectie de vinger op de zere plek legt. "Het aantal kwetsbare ouderen zal de komende jaren fors stijgen. Het is daarom goed dat er nu maatschappelijk en politiek aandacht wordt gevraagd voor een steeds groter wordend probleem'', zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de associatie. Vaartjes denkt dat het probleem veel groter is. Het rapport van de inspectie gaat alleen over de verpleegtehuizen maar volgens hem zal de situatie in de thuiszorg niet anders zijn.

Opleidingen

ActiZ, Verenso, V&VN en de KNMT onderkennen het probleem. Ze roepen de staatssecretaris van VWS en de opleidingen op om mondzorg voor ouderen in de opleidingen voor verpleegkundigen en verzorgenden op te nemen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top