ACTUEEL

Verzekeraar: schrap eigen bijdrage kraamzorg

Zorgverzekeraars Nederland wil de eigen bijdrage in de kraamzorg afschaffen. Dat schrijft de brancheorganisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Zorgverzekeraars vinden dat "moeder en kindzorg en partusassistentie onlosmakelijk onderdeel zijn van integrale geboortezorg."

Donderdag spreekt de Tweede Kamer met minister Schippers over zwangerschap en geboorte. In de brief schrijven de zorgverzekeraars dat ze “hard werken aan het bevorderen van een betere samenwerking tussen zorgprofessionals in de geboortezorg”.

Wet- en regelgeving

Maar ze zien ook knelpunten. Bijvoorbeeld het oprichten van een juridische entiteit voor een verloskundig samenwerkingsverband. Deze entiteit is nodig voor de financiering ervan, maar niet altijd gemakkelijk te realiseren vanwege wet- en regelgeving rond bijvoorbeeld mededinging en de zelfstandigen status van praktijkhouders. De wet- en regelgeving is verdeeld over verschillende ministeries, en moet volgens Zorgverzekeraars Nederland dus ook door de gezamenlijke ministeries te worden opgelost.

Echo's 

Zorgverzekeraars betwijfelen verder of alle echo’s die zwangere vrouwen krijgen wel doelmatig zijn. Dat schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer. De verzekeraars zien een trend in de toename van het aantal echo’s en vragen zich af of de stijging van het aantal echo’s daadwerkelijk te verklaren is vanuit een toegenomen medische noodzaak. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top