ACTUEEL

Hulpverleners ebola staken, aantal doden meer dan 5000

Honderden medische hulpverleners in een centrum voor de verpleging van ebolapatiƫnten in Sierra Leone zijn woensdag korte tijd in staking gegaan. Volgens een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen was er bij de autoriteiten iets misgegaan met het betalen van gevarengeld aan het personeel, maar dat heeft het werk woensdag toch hervat.

De BBC meldde dat de ruim vierhonderd werknemers in de kliniek in Bandajuma het werk hadden neergelegd omdat zij boos waren dat ze het door de regering beloofde gevarengeld van circa tachtig euro per week sinds september niet hebben ontvangen. De kliniek in Bandajuma wordt geleid door Artsen zonder Grenzen.

Smartengeld

Op 11 november werd bekend dat in het door ebola geplaagde West-Afrikaanse land nabestaanden van medisch personeel dat de ziekte oploopt en sterft, smartengeld krijgen. Het zou om ruim vierduizend euro gaan, meldden de autoriteiten in Freetown, nadat bij een zesde arts het virus was vastgesteld.

Mali

In Mali overleed dinsdag een 25-jarige verpleegster aan ebola. Een werknemer van het Pasteur-ziekenhuis in Bamako, waar de patiënte bezweek, blijkt ook besmet. In het ziekenhuis worden ongeveer twintig leden van de VN-missie in Mali (Minusma) verpleegd, meldde de missie op 12 november. De verpleegster in Mali was de tweede dode als gevolg van ebola in Mali.

Mali grenst aan Guinee, een van de drie West-Afrikaanse landen waar het vaak dodelijke virus in maart is opgedoken. De andere twee landen zijn Sierra Leone en Liberia. Omdat Afrika daar relatief dichtbevolkt is, grijpt het virus snel om zich heen.

Besmettingen

Het aantal doden door de ebola-epidemie in het westen van Afrika is boven de vijfduizend gestegen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn inmiddels 5147 mensen aan het virus overleden. Er zijn 14.068 besmettingen geconstateerd, maakte de WHO woensdag bekend.

De cijfers van de WHO gaan tot en met 9 november. De landen die het zwaarst zijn getroffen, zijn Sierra Leone, Liberia en Guinee. Daarnaast zijn er ook doden gevallen in Nigeria, Senegal, Mali, Spanje en de Verenigde Staten. Er zijn aanwijzingen dat de epidemie in Guinee en Liberia zich niet verder uitbreidt. In Sierra Leone stijgt het aantal patiënten snel verder. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top