ACTUEEL

Beste Zorgidee: belevingskussen voor dementerenden

Op 12 november is het ‘belevingskussen’ van Hans van Wetten en Eriano Troenokarso gekozen tot Het Beste Zorgidee 2014. Het kussen prikkelt de belevingswereld van dementerenden door bij aanraking geluiden te maken die ze kennen.

Het kreeg de meeste internetstemmen van de vijf genomineerde ideeën. “Het belevingskussen maakt de zorg persoonlijk. Mooi in zijn eenvoud en van grote betekenis voor de cliënt en familie”, aldus de vakjury, onder leiding van Niek Urbanus, oud-bestuursvoorzitter AMC.

Ontwikkeling

In Amsterdam kregen Van Wetten en Troenokarso de prijs plus een cheque van tienduizend euro uitgereikt door Erno Kleijnenberg, bestuursvoorzitter van ONVZ Zorgverzekeraar die de verkiezing voor de zevende keer organiseerde. Hans van Wetten geeft bij de stichting Land van Horne in het Limburgse Weert leiding aan een aantal afdeling voor bewoners met dementie. Eriano Troenokarso is student aan de faculteit Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Beiden werkten aan een soortgelijk idee, dus het was logisch dat ze de handen ineen sloegen. Het kussen is getest bij zorgcentrum Mariënburght. Het geldbedrag wordt besteed aan verdere ontwikkeling.

Genomineerden

“Het is een sympathiek idee dat goed is voor een zeer kwetsbare groep”, vindt Erno Kleijnenberg. “Maar we zijn blij met alle vijf de genomineerde ideeën.” Die zijn gekozen uit een totaal van 547 inzendingen. “Ieder jaar zijn er meer inzendingen en meer stemmers”, zo gaf Niek Urbanus aan. De andere genomineerden waren de app MijnDokter om met je huisarts te communiceren, een signaleringsapp voor wijkverpleegkundigen, huisartsen en apothekers, een plan voor horizontaal doorverwijzen voor specialistische ingrepen in de eerste lijn en een ‘aap-noot-mies’ om bijsluiters te verhelderen.

Vakprijs

De ONVZ Vakprijs ging naar psychologe Jellie Das uit Drachten. Zij bedacht een zuinige injectiespuit die verspilling van dure oogmedicatie tegengaat. “Dat is een innovatie die miljoenen euro’s kan gaan besparen”, zo oordeelt Kleijnenberg, “en bij wereldwijde invoering zelfs miljarden.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top