ACTUEEL

'Overheid moet basispakket krachtig beheren'

De overheid moet zijn rol als beheerder van het basispakket in de zorg versterken. Dat stelt Bert Boer van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) vrijdag in zijn oratie aan de Erasmus Universiteit. De overheid komt nu nog te vaak in een onderhandelende positie, in plaats van een kaderstellende, agenderende positie.

Het uitbreiden van het wettelijk instrumentarium is volgens Boer één van de manieren waarop de overheid haar rol kan versterken. Verder moet onder meer het debat worden gevoerd over de keuzecriteria voor vergoeding vanuit het basispakket. De resultaten daarvan moeten wettelijk worden vastgelegd. Daarnaast is het belangrijk dat de toelating van zorginnovaties tot het basispakket beter wordt geregeld. En dat de informatievoorziening voor evaluaties een integraal onderdeel wordt van de zorgprestatie.  

Leerstoel

Boer aanvaardt met zijn oratie de functie van bijzonder hoogleraar Beleid en Onderzoek voor Beheer van het Basispakket Zorg vanuit het Zorginstituut Nederland aan de Erasmus Universiteit. De nieuwe leerstoel wordt een ‘vliegwiel’ voor onderzoek naar het basispakket. 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

13 november 2014

En die ambivalentie heeft niets met de keuze te maken voor een zorgstelsel die geframed wordt als privaat met publieke randvoorwaarden?
De landen die beter dan Nederland presteren hebben dan ook geen zorgverzekeraars als tussenschakel.
Voorlopig nog maar wat "cherry picking" tot we accepteren dat de keuze voor dit zorgstelsel ronduit dom was.

Peter Prudon

16 november 2014

Of cynisch.

Top