Finance

Premie CZ stijgt met 4,5 euro per maand

De premie voor de meest gekozen basisverzekering van CZ stijgt in 2015 met 4,60 euro per maand naar 100,50 euro. De premie voor de tweede natura basisverzekering van CZ stijgt met 4,45 euro per maand naar € 97,00 euro. Bij deze tweede verzekering krijgen mensen onder meer een lagere vergoeding als ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaan en een beperkte keuze van eigen risico's.

De CZ Groep heeft de premiestijging beperkt door 425 miljoen euro uit haar reserves in te zetten. Dit is 147 euro voor iedere betalende klant. Hierdoor hoeft CZ de premie niet met 10 procent te verhogen, maar met 4,8 procent.

Rekenpremie

De afgelopen twee jaar kon CZ de premie van de basisverzekering verlagen. Volgens de verzekeraar is een verhoging in 2015 onvermijdelijk door een stijging van de rekenpremie. Deze stijging heeft drie oorzaken. Allereerst hebben werkgevers de afgelopen jaren een te grote inkomensafhankelijke bijdrage betaald. Dit wordt in 2015 rechtgetrokken via de zorgpremie. Daarnaast stijgen de kosten door de overheveling van een deel van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. En ten slotte stijgen de zorgkosten overall nog steeds.


Aanvullende verzekering

De premies voor de aanvullende verzekeringen zijn de afgelopen twee jaar gelijk gebleven. Komend jaar stijgen ook deze met gemiddeld 4,5 procent. Dit bedrag is beperkt gehouden vanwege de inzet van nog eens 20 miljoen euro uit de reserves.

 

Eerder maakten VGZ en IZZ hun premies voor 2015 bekend. Ook hun premies stijgen. 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top