ACTUEEL

Omroepdirecteur wil verpleeghuis beginnen

Jan Slagter, omroepdirecteur van MAX, wil een eigen verpleeghuis in Nederland starten. Dat vertelde hij woensdagavond in het televisieprogramma Pauw. Directe aanleiding voor het idee is volgens Slagter een telefoontje dat hij kreeg van Actiz-voorman Aad Koster na zijn kritiek op de verpleeghuiszorg. "Koster zei: hoe zou jij het dan doen?"

Slagter opende na alle media-aandacht voor de verpleeghuiszorg een meldpunt voor misstanden bij het consumentenprogramma van MAX: Tijd voor Meldpunt. Daar kwamen de eerste dag 450 meldingen binnen en dat getal liep op tot duizend. Ruim 71 procent van de meldingen ging over te kort aan personeel, 16 procent over de opleiding en kwalificatie van het personeel. Ongeveer een derde van de meldingen kwam van medewerkers uit de zorg zelf.

Zelfde geld

Slagter wil laten zien dat met hetzelfde geld andere, betere zorg geleverd kan worden. De sleutel tot het verlenen van goede zorg aan kwetsbare ouderen is volgens hem kleinschaligheid. Slagter in Pauw: "De Stichting MAX Maakt Mogelijk heeft in het buitenland meerdere tehuizen opgezet en ik had nooit gedacht dat het in Nederland nodig zou zijn, maar we zijn nu op het punt beland dat het anders moet."

 De komende maanden onderzoekt de Stichting wat nodig is om een eigen verpleeghuis op te zetten. Ze gaat  met verschillende partijen praten, voornamelijk met mensen die werken in de ouderenzorg. In maart moet er meer duidelijk zijn. 

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

13 november 2014

"Slagter wil laten zien dat met hetzelfde geld andere, betere zorg geleverd kan worden. De sleutel tot het verlenen van goede zorg aan kwetsbare ouderen is volgens hem kleinschaligheid."

Op zich een goed initiatief om te kijken hoe de verpleeghuiszorg beter en/of kosteneffectiever kan. Maar dat kleinschaligheid tot een grotere kosteneffectiviteit zou leiden begrijp ik niet. Want dan heeft elk verpleeghuis in principe een directie, een personeelsfunctionaris, een onderhoudsman, etc. Voegt men twee of drie verpleeghuizen qua management samen, dan kan men daarop besparen, maar dat is het tegenovergestelde van kleinschaligheid.

Wellicht bedoelt dhr. Slager een platte organisatie (= met zo min mogelijk overheadpersoneel)?

Dik Berkhout

16 november 2014

Dat lijkt me een misverstand. Er zijn heel veel kleine organisaties die zonder een dergelijke functiescheiding uitstekend functioneren. Buurtzorg functioneert toch ook vrijwel zonder management?

Top