ACTUEEL

Vervoersverbod om ernstige variant vogelgriep

Voor heel Nederland geldt sinds zondag een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel ingegaan. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. Tijdens die periode geldt ook een ophokplicht.

Aanleiding is de vogelgriep die is vastgesteld bij een kippenboerderij in Hekendorp (gemeente Oudewater). Het blijkt te gaan om een voor gevogelte zeer besmettelijke en ook op mensen overdraagbare variant. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zondag laten weten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van zowel het vervoersverbod als de ophokplicht.

Beschermende maatregelen

Voor mensen die direct en intensief in contact kunnen komen met besmet pluimvee, gelden beschermende maatregelen. "Het gaat onder meer om een bezoekersregeling: wie niets op een pluimveebedrijf te zoeken heeft, mag er niet komen. Wie er toch moet zijn, moet beschermende kleding aan", aldus een woordvoerder van Economische Zaken.

Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt. Bij twee pluimveebedrijven in de buurt wordt nog onderzocht of de ziekte daar ook heerst. De uitkomst van dat onderzoek wordt maandag verwacht. In een zone van ruim 10 kilometer rond de kippenboerderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven. Daar worden monsters genomen om te kijken of de ziekte daar ook heerst.

Vogelgriep duikt in Nederland met een zekere regelmaat op. Doorgaans betreft het een milde variant. De laatste en tevens eerste keer dat de hoogpathogene ofwel zeer besmettelijke variant uitbrak was in 2003. (ANP) 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top