ACTUEEL

'Alarmbellen moesten afgaan na noodoproep'

Alarmbellen hadden moeten gaan rinkelen, maar dat gebeurde niet en dat vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet kunnen. Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep tegen een verpleegkundige die eind december 2012 niet adequaat reageerde op een alarmtelefoontje van een cliënte. Die overleed enkele dagen na dat telefoontje.

De 82-jarige vrouw, die zelfstandig woonde en nooit om hulp vroeg, belde op 20 december met een alarmnummer met de mededeling dat ze klem zat onder de bank. Een aantal telefoontjes later kwam de melding terecht bij de verpleegkundige die de eerstverantwoordelijke hulpverleenster was voor de vrouw. Een collega vertelde haar van het alarmtelefoontje en dat ze langs was geweest bij de cliënte, maar geen gehoor kreeg.

Geen gehoor

De verpleegkundige zei tegen haar collega dat mevrouw waarschijnlijk bij haar pleegdochter was en dat ze de volgende dag wel even langs zou gaan. Dat heeft ze gedaan. Ze heeft ook een aantal keer gebeld, maar kreeg telkens geen gehoor. Op verzoek van de familie, die in Noorwegen woont, is de politie een paar dagen later gaan kijken, Agenten vonden ze de vrouw op de grond, zwaar onderkoeld en met doorligplekken. Op 24 december overleed ze in het ziekenhuis.

Waarschuwing

In eerste aanleg heeft de tuchtrechter de verpleegkundige een waarschuwing gegeven, omdat ze geen goed dossier had bijgehouden. Maar de inspectie vindt dat niet voldoende. Die vindt dat de verpleegkundige na de alarmmelding niet adequaat heeft gehandeld en ook daarvoor tuchtrechterlijk gestraft moet worden.

Verantwoordelijkheid

Volgens de inspectie heeft de verpleegkundige haar collega ten onrechte gerustgesteld, zonder goed te hebben doorgevraagd. Ze had contact op moeten nemen met de familie toen ze geen gehoor kreeg. Door de telefoon op te nemen hoewel ze vrij was en niet door te verwijzen, ligt de verantwoordelijkheid bij de verpleegkundige, vindt de IGZ.

De verpleegkundige was dinsdag niet aanwezig in de rechtbank, vanwege de grote impact die de zaak heeft op haar leven. (bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top