ACTUEEL

‘Maatschappelijk debat moet kwaliteit bepalen’

ActiZ stelt voor om op korte termijn een onafhankelijke commissie samen te stellen met leden uit alle lagen van de maatschappij. Deze commissie moet het debat gaan voeren over wat kwaliteit is en wat cliënten en familieleden in de langdurige zorg zouden mogen verwachten.

Op dit moment wordt het maatschappelijke debat over de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen gevoerd door allerlei verschillende sprekers, zoals politici, journalisten en cliënten, maar iedereen bedoelt wat anders, aldus ActiZ dinsdagavond. De organisatie komt met concrete voorstellen 'om het emotionele debat te doorbreken.'

Verantwoorde basiszorg

Op basis van de uitkomsten van het maatschappelijke debat kan volgens de organisatie worden bepaald waaruit verantwoorde basiszorg bestaat. Het is dan aan de politiek om vervolgens te besluiten of dit advies wordt overgenomen met de bijbehorende financiële, organisatorische en personele voorwaarden en de rol van betrokken partijen, waaronder de IGZ.

Accreditatie

ActiZ pleit daarnaast voor accreditatie van zorgbestuurders en werkt met de NVZD aan een accreditatieprogramma voor bestuurders van zorgorganisaties.

Transparantie

Een derde aanbeveling is grotere transparantie. Om dit te bereiken, is een samenwerking aangegaan met NPCF om ZorgkaartNederland.nl ook geschikt te maken voor (potentiële) cliënten in de langdurige zorg en hun naasten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top