ACTUEEL

Kamer: verpleeghuiszorg moet en kan beter

Om de zorg voor ouderen in verpleeghuizen te verbeteren, zouden vertegenwoordigers van instellingen die het volgens de inspectie goed doen de minder goed presterende huizen moeten helpen. En als het dan nog niet gaat, moet de inspectie ingrijpen.

Diverse partijen in de Tweede Kamer drongen daar dinsdagavond op aan tijdens het debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). "Het kan en moet beter", aldus SGP-voorman Kees van der Staaij. "Maar wij gaan het hier niet regelen in een Kamerdebat".

Oplossingen

De Kamer is verdeeld over hoe de al jaren slepende problemen in verpleeghuizen kunnen worden opgelost. De PVV wil meer geld voor de zorg en wil fraude, verspilling, hoge bonussen en inefficiënt werken aanpakken. De SP wil af van slecht functionerende bestuurders en pleit voor een noodwet om grote zorginstellingen op te splitsen. Ook wil Renske Leijten (SP) meer personeel: "Hoe goed je ook bent opgeleid, als je niet voldoende collega’s hebt kun je je werk niet doen".

Verder zijn er nieuwe gebouwen nodig, maar die staan er niet meteen, en ook het beter opleiden van verpleegkundigen kost tijd. ,,De inspectie kan ondertussen wel meer oog krijgen voor het welbevinden van mensen in verpleeghuizen'', aldus D66. Meer geld is volgens veel andere partijen niet dé oplossing. Want ook met geld kan het probleem van dementie niet worden oplost, stelde de VVD vast. Bovendien is de kwaliteit van de zorg in instellingen die nu evenveel veel geld krijgen, vaak erg verschillend.

IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg rapporteerde in juni dat er nogal wat mis is in verpleeghuizen. Personeel is wel gemotiveerd maar heeft te weinig tijd om iemand echt persoonlijke aandacht te geven. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en bij veel zorgorganisaties bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hebben. Actuele aanleiding voor het debat is een interview waarin de vader van staatssecretaris Van Rijn zich kritisch uitliet over de zorg die zijn dementerende vrouw krijgt in een Haagse instelling. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top