ACTUEEL

Schippers: basispakket op maat aanpassen

Het aanpassen van het basispakket van de zorgverzekering is geen kwestie van onderdelen er integraal inlaten of uithalen. Dat zei minister Schippers vanmorgen in het Radio 1 Journaal. "We moeten veel differentieerder kijken. Voor de ene groep kan iets werken of nodig zijn, terwijl het voor een andere groep weinig doet."

Schippers heeft voor zo’n gedifferentieerde aanpak wel de arts als bondgenoot nodig. "Die moet daadwerkelijk zeggen: we doen geen mri-scan, als dat niet nodig is." De minister gaat het basispakket de komende maanden "doorvlooien op wat zinnig en zuinig is". "De afgelopen jaren is het pakket alleen maar uitgebreid met vaak dure onderdelen zoals oncologische medicijnen en de vraag is alleen maar toegenomen, doordat mensen steeds ouder worden."

Eigen risico

Over de hoogte van de premies van de verzekeringen toont Schippers zich tevreden. Ook de stijging van het eigen risico van 150 naar 375 euro per jaar vindt ze redelijk. "Er zijn mensen die nooit een dokter zien en mensen die door een chronische ziekte misschien wel voor een ton aan kosten per jaar hebben. Het maximale verschil tussen wat deze twee groepen betalen is 375 euro. Dat is veel lager dan de in ons omringende landen."

Hypocriet

Schippers noemde de kritiek op de buffers van zorgverzekeraars hypocriet. "Wij hebben als kabinet en kamer gezegd dat verzekeraars niet bij ieder zuchtje wind mogen omvallen. We hebben de eisen dus fors opgeschroefd, en dat gaan we in 2016 met de nieuwe Europese regels nog verder doen. Dan is het niet fair als we vervolgens klagen dat verzekeraars te veel geld op de plank hebben liggen. Rouvoet heeft gelijk als hij zegt dat die hoge reserves van hem niet hoeven. Hij legt de bal waar hij hoort: bij de politiek", aldus de minister in het Radio1 Journaal.

Meevaller

Het valt Schippers zelfs mee hoeveel zorgverzekeraars via de premie teruggeven aan hun verzekerden. "We hadden gedacht dat dit over de hele markt 800 miljoen zou zijn, het blijkt dat alleen de vier grote verzekeraars al aan dit bedrag komen. De premies zijn ook minder gestegen dan we hadden berekend. Wij hadden gemiddeld 110 euro per jaar per verzekerde gedacht, het is 70 euro geworden."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

20 november 2014

Dit is weer een mooi staaltje in lijn met Lean denken en doen.

Begin bij de "waarde" die je patiënten nodig hebben en dan ontdekken dat je daarin patronen kunt herkennen, en daarmee categorieën patiënten die je vergelijkbaar kunt behandelen.

Dit in plaats van alles voor iedereen hetzelfde, waarmee je zowel overschot als tekorten inbouwt.

Een mooi contrast met de DBC's en DOT's waar wij te beperkt op detailniveau een behandeling op een kwaal hebben gedefinieerd in een poging om controle over zorgkosten te krijgen.

Top