HRM

Zorgmedewerkers zijn vaak ook mantelzorger

Eén op de drie zorgmedewerkers zijn naast hun werk ook mantelzorger. Binnen de VVT-sector is dit zelfs nog hoger. Daar is 40 procent van alle medewerkers ook mantelzorger. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting IZZ en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Het percentage zorgmedewerkers dat ook mantelzorger is ligt een stuk hoger dan het algemene percentage. Als gekeken wordt naar alle Nederlanders, voert zo’n 20 procent mantelzorgtaken uit.

Klachten

Mantelzorgers hebben vergeleken met anderen vaker fysieke klachten en meer kans op emotionele uitputting. Bovendien kan ook een groter deel van de medewerkers met mantelzorgtaken hun werk niet verrichten wegens deze problemen. Mantelzorgers ervaren een hogere mate van fysieke en emotionele belasting.

Deze bevindingen staan in het rapport ´Gezond Werken in de Zorg´, een onderzoek onder 11.000 medewerkers in de zorg in opdracht van Stichting IZZ en de EUR. Het onderzoek focust zich op beïnvloedbare factoren die fysieke en psychosociale arbeidsbelasting verminderen en de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers verbeteren. Het hele onderzoek wordt 25 november gepresenteerd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

20 november 2014

Hier een typische staaltje waar het kernkwadrant van Daniel Ofman zichtbaar wordt:

Een kernkwaliteit van zorgmedewerkers is (gelukkig vaak) zorgen. De valkuil van een kernkwaliteit is om dat te veel te doen. Dus (te veel) zorgen op het werk en ook nog eens (te veel) zorgen thuis. Samen dubbel te veel.

Onderwijl is er een schreeuwende behoefte om zorg. Dus vanuit deze kernkwaliteit doet dat op zorgverleners een extra beroep.

Teken het resultaat maak uit: overspannen zorgverleners én mantelzorgers.

De omgeving moet dus zorgverleners helpen met hun uitdaging zich tegen zichzelf (althans tegen de valkuil van één van hun kernkwaliteiten) te beschermen. Door dat uit te stellen kost dat behalve de zorgverleners zelf, ook hun kwaliteit in thuis en op het werk: want je kwaliteit komt pas echt tot zijn recht als het evenwichtig en passend is: dus met aandacht en in rust.

We hebben nog een weg te gaan om deze kostelijke kwaliteiten van zorgverleners tot hun recht te laten komen.
In de care gaat het nergens anders over.
Komen we misschien ook nog toe aan "more carefull cure".

Top