ACTUEEL

Schippers trots op Nederlandse zorg

De Nederlandse zorg doet meer voor hetzelfde geld en ze doet het beter. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) maakte donderdag duidelijk dat ze niet zoveel heeft met klaagverhalen in de Tweede Kamer over de dure zorgverzekering, financiële reserves van zorgverzekeraars en lange wachtlijsten.

Schippers wees de Kamer erop dat er komend jaar minder hoeft te worden betaald voor de zorgpremie dan in 2011, 2012 en 2013. Alleen dit jaar was de premie lager. De zorgverzekering kost in 2015 gemiddeld 97,50 euro. Daarbij is de kwaliteit van de zorg goed. Dat komt de bewindsvrouw goed uit, want zij streeft naar betere zorg tegen lagere kosten.

Overlevingskansen

Ze zei trots te zijn op alle mensen in de zorg die dat voor elkaar krijgen. "We worden ouder, maar wel met gebreken en er komen meer ouderen. Het basispakket wordt ieder jaar groter en de kwaliteit van de zorg stijgt, bijvoorbeeld de overlevingskansen bij borstkanker", constateerde de minister.

Dat het in andere landen allemaal beter is, vindt zij niet. "Er zijn landen waar je je huis moet verkopen om je zorgkosten te kunnen betalen. En in België betaal je voor veel behandelingen 25 procent zelf. Het maximum voor eigen betalingen ligt tussen 450 en 1800 euro en er is liggeld in ziekenhuizen." (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Glenn Mitrasing

20 november 2014

Buitenlandse onafhankelijke beoordelaars denken er anders over. Zie OESO, NEJM, Health Affairs en WHO. Landen die beter presteren, op Zwitserland na, die beter dan Nederland presteren hebben een nationaal zorgstelsel zonder verzekeraars .Waarom hebben Nederlandse ziekenhuizen vergeleken met die andere landen 5% minder kosten aan administratieve lasten?

Glenn Mitrasing

20 november 2014

excuus: Nederlandse ziekenhuizen hebben 5+% méér administratieve kosten.

Top