ACTUEEL

TNO: Storing Laurentius kan bij elk ziekenhuis

De stroomstoring die het Laurentius ziekenhuis afgelopen maand trof, kan elk ziekenhuis met een besturingsunit die door accu’s wordt gevoed overkomen. Dat concludeert TNO in haar onderzoeksrapport over de storing bij het Laurentius.

De oorzaak van de storing was een accu met een verborgen gebrek: de accu was goed op spanning, maar kon geen vermogen leveren. Daardoor kwam de noodstroomvoorziening niet in bedrijf toen de stroom kort onderbroken werd. De defecte accu zorgde er zeer waarschijnlijk ook voor dat het systeem niet automatisch terugschakelde op het openbare elektriciteitsnet toen daar weer spanning op stond.

Geen verwijten

Het Laurentius valt niks te verwijten volgens TNO. De accu viel nog ruim binnen de expiration date van de fabrikant. De accu heeft 2011 als productiedatum, gaat volgens de fabrikant minimaal tien jaar mee en wordt door Laurentius om de vijf jaar vervangen. Ook de procedures zijn keurig gevolgd en het personeel is deskundig. Bovendien test het Laurentius de noodstroominstallatie in samenwerking met Enexis jaarlijks volledig door een externe stroomonderbreking te simuleren. Ten slotte is de noodstroominstallatie de afgelopen jaren regelmatig probleemloos in bedrijf gekomen tijdens een externe stroomuitval. 

Afhankelijk

TNO adviseert ziekenhuizen drie dingen. Noodstroomsystemen waarbij de elektronische sturing gevoed wordt door accu’s moeten regelmatig getest worden volgens een nieuw landelijk protocol waarin de methode en frequenties eenduidig zijn vastgelegd. Bovendien is het volgens TNO verstandig om de elektronische besturing inclusief voeding redundant, dus dubbel, uit te voeren. Verder vindt TNO dat ziekenhuizen niet alleen afhankelijk mogen zijn van techniek. De techniek moet bij een storing handmatig overruled kunnen worden. Daarvoor moeten ziekenhuizen afspraken maken met de netbeheerder.

De stroomstoring bij het Laurentius ziekenhuis duurde twee uur. Acht patiënten werden geëvacueerd en operaties werden uitgesteld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top