ACTUEEL

MS-medicijn veertig keer duurder

Het medicijn Lemtrada voor patiënten met Multiple Sclerose (MS) is na een herintroductie in één keer veertig keer duurder geworden. Dat meldt NRC. Alle verzekeraars vergoeden het, maar Zilveren Kruis Achmea ageert ertegen.

Lemtrada was eerder op de markt onder de merknaam MabCampath. Toen was het bedoeld voor patiënten met leukemie, maar het bleek ook geschikt voor de behandeling van MS-patiënten. Twee jaar geleden haalde farmaceutisch bedrijf Genzyme het medicijn van de markt. Inmiddels is het – na goedkeuring door de geneesmiddelenautoriteit – weer terug als medicijn voor MS-patiënten.

600 euro verschil

NRC zag in de tarieflijsten van de Nederlandse Zorgautoriteit dat de prijs van het medicijn na herintroductie was gestegen van 15,33 euro per naar 618,33 euro per milligram. "Dit is een wisseltruc. Deze prijsverhoging is extreem. Wij ageren hiertegen", zegt Manager zorginkoop farmacie Peter de Braal van verzekeraar Achmea tegen NRC.

Onderzoekskosten

Farmaceut Genzyme bevestigt de prijsstijging, maar spreekt van een "reële kostenstijging". De hogere prijs zou nodig zijn om onderzoek naar het juiste gebruik bij MS-patiënten te bekostigen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top