ACTUEEL

Ruim helft zorgmedewerkers heeft nekklacht

Van de 10.000 zorgmedewerkers hebben 6.400 klachten aan nek of schouder. En 60 procent van de zorgmedewerkers heeft rugklachten. Dit blijkt uit onderzoek naar Gezond werken in de Zorg van Stichting IZZ in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Werken in de zorg is zwaar: bijna een kwart van de zorgmedewerkers heeft in het afgelopen jaar het werk niet kunnen uitvoeren wegens problemen aan het bewegingsapparaat.

Doorwerken

En dat terwijl zorgmedewerkers niet snel thuis gaan zitten. Bijna twee derde van de zorgmedewerkers werkt door ondanks ziekte. Bij een op de tien komt dit zelfs meerdere malen per jaar voor. Dit doorwerken ondanks ziekte heeft een negatief effect op de inzetbaarheid van zorgmedewerkers en daardoor ook op het productiviteit en kwaliteit van het werk.

Verzuim

Een derde van de zorgmedewerkers verzuimt minimaal eenmaal per jaar. Hiervan is bijna de helft werkgerelateerd. Zorgmedewerkers die problemen hebben aan het bewegingsapparaat hebben twee keer zoveel kans om te verzuimen dan zorgmedewerkers zonder deze problemen. Dit geldt ook, zij het in mindere mate, voor zorgmedewerkers die in een ongemakkelijke houding werken.

De resultaten staan in het onderzoeksrapport ´Gezond Werken in de Zorg´. Het onderzoek focust op beïnvloedbare factoren die fysieke en psychosociale arbeidsbelasting verminderen en de gezondheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers verbeteren. Het hele onderzoek wordt 25 november gepresenteerd.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

24 november 2014

Heel herkenbaar! en met het stijgen van de gemiddelde leeftijd onder zorgmedewerkers en het stijgen van de zorgzwaarte van de gemiddelde patient wordt het vak van zorgverlener alleen maar zwaarder. Dit is precies de reden dat ik mij in mijn onderzoek focus op arbeidsbesparende medische hulpmiddelen, producten die zorgverleners juist moeten ondersteunen in het uitoefenen van hun van vak.

Een voorbeeld hiervan is mijn idee van Easy-Bed, waar mee ik in de finale sta van de innovatiewedstrijd van het UMC Utrecht: http://www.urekamegachallenge.nl/pitch-ronde-4/joris-jaspers/

Top