ACTUEEL

Status en leeftijd patiënt bepalen recept huisarts

De sociaaleconomische status en de leeftijd van een patiënt hebben invloed op de medicijnkeuze van de huisarts. Huisartsen met veel patiënten met lagere status of veel patiënten ouder dan tachtig jaar in de praktijk schrijven minder vaak geneesmiddelen van eerste keuze voor.

Dat constateert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in zijn jaarlijks onderzoek naar het voorschrijfgedrag van huisartsen.

Voorkeursmiddelen

Artsen met patiënten met lagere sociaaleconomische status schrijven minder vaak voorkeursmiddelen als antidepressiva of bepaalde bloeddrukverlagers voor. En vaker geven ze een recept voor maagmiddelen en cholesterolverlagers. Patiënten van die huisartsen zijn ook minder therapietrouw bij antidepressiva.

Verschillen

Het IVM constateert grote verschillen in het voorschrijfgedrag van huisartsen. Het heeft niet uitgezocht wat de redenen hiervoor zijn. “Dit verdient nader onderzoek”, aldus het instituut. Het IVM pleit er voor de verschillen te verkleinen, of door vaker het middel van eerste voorkeur voor te schrijven of door minder vaak een geneesmiddel voor te schrijven, zoals antidepressiva, antibiotica of maagbeschermers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top