ACTUEEL

Topambtenaar: zorgbestuurders zijn niet ‘in control’

Leon van Halder, hoogste ambtenaar op VWS, zegt dat zorginstellingen interne signalen negeren over kwaliteit en veiligheid. Bestuurders zijn niet ‘in control’ door de vele veranderingen in de zorg.

Dit meldt RTL Nieuws naar aanleiding van een presentatie over intern toezicht die de Secretaris-Generaal heeft gehouden.

Focus

De topambtenaar sprak over de gevolgen van de veranderingen voor besturing van instellingen in de curatieve zorg, langdurige zorg en de jeugdzorg. Die leiden onder andere tot gevaar voor continuïteit van instellingen en mogelijke ‘push’ tot concentratie en fusie. De focus op organisatieverandering en bedrijfsvoering gaat ten koste van kwaliteit en veiligheid, aldus Van Halder.

Discussie

Het ministerie nuanceerde de uitspraak meteen door te stellen dat het niet ging om constateringen maar om aandachtspunten. Maar Kamerleden nemen de uitspraken van de ambtenaar hoog op. De discussie over kwaliteit en veiligheid is weer actueel door het zorgdebat en de vader van staatssecretaris Van Rijn die de media zocht vanwege de toestand van zijn dementerende vrouw.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top