ACTUEEL

Kwaliteitsindicatoren voor tien nieuwe aandoeningen

Zorgaanbieders, verzekeraars en patiënten hebben kwaliteitsindicatoren vastgesteld voor tien nieuwe aandoeningen. Die zijn aangeboden aan Zorginstituut Nederland voor opname in het Kwaliteitsregister.

Dat heeft Zorgverzekeraars Nederland op 21 november bekend gemaakt. Het gaat onder meer om maag-slokdarmkanker, longkanker, ovariumkanker, morbide obesitas, rughernia, knieoperaties en heupoperaties.

Zorginkoop

De indicatoren bepalen de manier waarop de kwaliteit van medische zorg wordt gemeten en geregistreerd. Hierdoor kunnen alle partijen patiënten straks beter informeren en ondersteunen bij het maken van een keuze voor hun zorgverlener. Zorgverzekeraars kunnen de informatie gebruiken voor hun zorginkoop voor 2016.

Lasten

Voor de tien aandoeningen kunnen zorgverzekeraars nu dezelfde werkwijze hanteren en hoeven geen extra individuele indicatoren aan te vragen. Dat levert voor zorgaanbieders minder administratieve lasten op.

Naast de nieuwe aandoeningen is voor 22 aandoeningen het aantal bestaande kwaliteitsindicatoren verminderd en aangescherpt. Het gaat hierbij om de aandoeningen zoals bijvoorbeeld carpaal tunnelsyndroom, liesbreuk operaties en nierstenen. Ook hierdoor zijn de administratieve lasten voor ziekenhuizen teruggebracht.

Informatie

De kwaliteitsinformatie komt beschikbaar via Zorgkaart Nederland, de website van NPCF, en via het Kwaliteitsvenster van de NVZ. Zorginstituut Nederland maakt de informatie toegankelijk via KiesBeter.

Om te komen tot de indicatoren voor de tien aandoeningen is nauw samengewerkt door Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), Het Kwaliteitsinstituut, De Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra, Patiëntenfederatie NPCF, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Orde van Medisch Specialisten, de wetenschappelijke verenigingen en Zorgverzekeraars Nederland.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top