ACTUEEL

Rode Kruis: Europa moet EHBO-cursus verplichten

Het Rode Kruis heeft Europa woensdag aangespoord EHBO-cursussen voor iedereen verplicht te stellen. Volgens de internationale hulporganisatie vertrouwen burgers te veel op noodhulpdiensten.

Nederland scoort slecht

Dianne Issard van het Franse Rode Kruis vindt dat te weinig landen de training verplicht stellen. Iets meer dan de helft van de Europese landen heeft besloten de training te verplichten. De aanpak verschilt aanzienlijk van land tot land, zo blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Noorwegen werd geprezen als voorbeeld. Daar krijgt 95 procent van de inwoners een training en later volgt een opfriscursus. Oostenrijk en Duitsland scoorden ook goed met 85 procent. Nederland stond in de onderste regionen van de lijst met slechts twee procent, bij Servië met drie procent en Groot-Brittannië met vijf procent.

In het zuiden en oosten van Europa denken mensen dat alles wel goed komt omdat ze noodhulpdiensten hebben, aldus Issard. “Maar de hulp kan te laat komen.” Het hart stopt een paar minuten nadat het ademen is opgehouden en ambulancediensten in grote steden hebben gemiddeld tien minuten nodig om ter plaatse te komen, zo blijkt uit het onderzoek.

Het Rode Kruis staat zaterdag stil bij de Wereld EHBO-dag. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top