ACTUEEL

Consumentenbond: ‘Beperk vitamine B6 in pillen’

Hoge doseringen vitamine B6, dat in bijna elke vitaminepil zit, kunnen schadelijk zijn voor het zenuwstelsel. De Consumentenbond wil dat het ministerie doseringen aan banden legt.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond waarover KRO Brandpunt op 23 november berichtte. De Consumentenbond onderzocht vijftien verschillende vitaminepillen en daarvan bleken er elf een te hoog gehalte B6 te hebben. Sommigen bevatten drie tot vijf keer de veilig geachte dagdosis van 25 milligram.

Zenuwpijn

Wie langdurig vitamines met veel vitamine B6 slikt kan last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in handen en voeten. “Er zijn mensen die ’s nachts door de pijn het dekbed niet meer op hun tenen kunnen verdragen,” zo meldt Agnes Kant, directrice van het bijwerkingencentrum Lareb.

Warenwet

Op dit moment zijn alleen voor vitamine A en D maximale doseringen opgenomen in de Warenwet. Voor vitamine B6 zijn richtlijnen opgesteld door de Gezondheidsraad. Deze worden echter door de fabrikanten volledig genegeerd. De Consumentenbond roept minister Schippers op om de Warenwet aan te passen voor B6.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top