ACTUEEL

‘Maak aanpak seksueel gedrag in jeugdzorg structureel’

Bijna alle instellingen in de jeugdzorg doen er voldoende aan om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Maar het ontbreekt bij de meeste instellingen nog aan structureel handelen.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Jeugdzorg, dat het ministerie van VWS op 24 november aanbiedt aan de Tweede Kamer. De inspectie onderzocht 27 instellingen.

Risicotaxaties

Het tegengaan van seksueel overschrijdend gedrag staat bij de jeugdzorginstellingen hoog op de agenda. Maar het komt nog te weinig voor dat kinderen systematisch met hun begeleiders spreken over bijvoorbeeld relaties, intimiteit en seksualiteit. De seksuele ontwikkeling komt ook niet terug in begeleidingsplannen en evaluaties. Daarnaast constateerde de inspectiedienst dat er niet wordt gewerkt met gestandaardiseerde risicotaxaties en dat medewerkers geen scholing krijgen op het onderwerp.

Vervolgonderzoek

Het ministerie verwacht van alle instellingen, ook de niet onderzochte, een sluitende aanpak ter voorkoming van seksueel overschrijdend gedrag. Daarom zal de Inspectie Jeugdzorg volgend jaar een vervolgonderzoek houden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top