Finance

Miljoenenfraude OCK het Spalier door valse facturen

OCK het Spalier heeft openheid van zaken gegeven over de miljoenenfraude bij de jeugdinstelling. De chef automatisering stuurde facturen voor licenties die nooit zijn uitgegeven en er was een serverruimte vol niet-werkende apparatuur.

In totaal is er ruim twee miljoen euro verduisterd. Er zijn tussen 2005 en 2013 bijna honderd valse facturen verstuurd, zo meldt OCK het Spalier.

Onder de radar

De betalingen liepen via een privérekening, zogenaamd om korting bij de leverancier te krijgen. De accountant heeft al die jaren de boekhouding goedgekeurd. De fraude bleef ‘onder de radar’, bijvoorbeeld omdat het Hoofd ICT oude apparatuur in de serverruimte deed voorkomen als werkende servers.

Zorg

Er zijn vier verdachten aangehouden. Volgens de instelling in Santpoort-Noord heeft de zorg aan cliënten niet onder de fraude geleden. De bedrijfsvoering wel: de ICT is van te laag niveau.  De raad van toezicht is na ontdekking van de jarenlange fraude afgetreden.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte betaalde van het geld een verbouwing aan zijn huis, verschillende vakanties en een nieuwe auto, zo verklaarde hij deze zomer in de IJmuider Courant.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top