ACTUEEL

Oudere wil vrije artsenkeuze van verzekeraar

Als zorgverzekeraars geen vrije keuze van arts of behandelaar bieden is dit voor senioren reden om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen. Dat blijkt uit een enquête van ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren.

Meer dan de helft van de 1500 respondenten geeft keuzevrijheid van zorgaanbieder aan als belangrijkste reden voor het kiezen van een zorgverzekering. De hoogte van de premie is voor bijna 36 procent doorslaggevend.

“Dit jaar is de keuze voor een zorgverzekering belangrijker én tevens ingewikkelder dan ooit:, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “Afhankelijk van het soort polis heeft men bijvoorbeeld nog maar keuze voor een beperkt aantal ziekenhuizen. Veel senioren willen dat niet, die willen keuzevrijheid. Dat blijkt ook wel uit de resultaten: 85 procent geeft aan het belangrijk te vinden om zelf te kunnen bepalen naar welke zorgaanbieder men gaat. Als de zorgverleners van hun voorkeur geen contract meer hebben met hun zorgverzekeraar, is dat een reden om alsnog over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Ruim dertig procent zegt dit zeker te zullen doen en meer dan vijftig procent gaat dit misschien doen.”

Slecht geïnformeerd

Uit het onderzoek blijkt ook dat senioren slecht geïnformeerd worden door hun verzekeraar over het wel of niet vergoeden van de zorgverleners van hun voorkeur. Ruim de helft (55 procent) geeft dat ze deze informatie niet hebben gekregen. Bijna 30 procent heeft de informatie zelf opgevraagd of opgezocht bij de zorgverzekeraar. Slechts 12 procent heeft een brief hierover gekregen van de zorgverzekeraar. “Een gemiste kans”, vindt Den Haan. “Zeker omdat deze groep aangeeft dit ontzettend belangrijk te vinden. Zorgverzekeraars moeten hier meer oog voor hebben.”

Honkvast

Senioren zijn normaal gesproken erg honkvast en wisselen weinig van verzekeraar: 75 procent is (bijna) nooit overgestapt. Van de mensen die niet over willen stappen, zegt ruim 15 procent dat men bang is om niet geaccepteerd te worden door een andere verzekeraar. Met denkt dat leeftijd (74 procent) een rol zou kunnen spelen, maar ook te hoge zorgkosten, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte (37 procent).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top