Finance

'Zorggroep Pasana vraagt faillissement aan'

'Zorggroep Pasana vraagt faillissement aan'

Zorggroep Pasana, waar het noodlijdende ziekenhuis De Sionsberg deel van uitmaakt, is voornemens faillissement aan te vragen. Dit blijkt uit een persbericht van De Friesland Zorgverzekeraar. Er is beslag gelegd op een rekening van Pasana, omdat de organisatie kampt met een miljoenentekort. Voor De Sionsberg is een opnamestop afgekondigd.

Regionale media speculeerden al over een mogelijk faillissement van de zorggroep. Op een bijeenkomst voor het personeel zou zijn verteld dat het ziekenhuis "nog deze week wordt gesloten". De ontwikkelingen zorgen voor veel beroering onder het personeel van het Dokkumer ziekenhuis. Te meer omdat de opnamestop in eerste instantie per e-mail werd afgekondigd door Norbert Hoefsmit, interim-bestuurder van Zorggroep Pasana/Nij Smellinghe, en directeur Jelle Nutma.

Salarissen

Pasana zou een schuld hebben van 40 miljoen euro. De bank heeft volgens Omrop Fryslân beslag laten leggen op één van de rekeningen van Pasana, waardoor de salarissen van het personeel over november niet meer betaald kunnen worden. Vorige week werd bekend dat de medische staf bij een eventuele sluiting of faillissement het ziekenhuis zou willen overnemen. Hoewel de onderdelen van Pasana die ouderenzorg bieden ook kampen met tekorten, maken deze met behulp van een vangnetstichting die vandaag is opgericht is door De Friesland Zorgverzekeraar, wel een doorstart.

Continuïteitsplan

De Friesland meldt dat er voor De Sionsberg een continuïteitsplan beschikbaar is. Daarmee wordt geregeld "dat er bij andere ziekenhuizen voldoende capaciteit is om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Huisartsen en ambulancediensten zijn hierover ook geïnformeerd. Waarmee acute zorg ten allen tijde is gegarandeerd." Bestaande afspraken in de polikliniek kunnen wat De Friesland betreft tot 1 januari blijven doorlopen. "Verder gaan wij graag om de tafel met initiatiefnemers voor een vervolg van De Sionsberg dat beantwoordt aan de zorgbehoefte in die regio."

De Friesland laat verder weten dat de spoedzorg voor patiënten gewaarborgd blijft. "De zwaardere spoedgevallen werden sinds 2012 al overgebracht naar de ziekenhuizen in Leeuwarden, Drachten of het UMCG in Groningen. Hiervoor is destijds een extra ambulancepost ingericht ten noorden van Dokkum. Hierdoor kunnen wij nu voor alle spoedgevallen aan onze zorgplicht voldoen. Patiënten mogen niet de dupe worden van de problemen rond de sluiting van De Sionsberg."

Debat

De Tweede Kamer wil dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid snel in een brief ingaat op de toekomst van het ziekenhuis. Ook moet ze daarin aangeven hoe de opvang van patiënten wordt geregeld. De SP wilde ook op korte termijn met Schippers debatteren over De Sionsberg, maar daarvoor was dinsdag onvoldoende steun.

Patiënten

Als gevolg van de opnamestop moeten patiënten uitwijken naar ziekenhuizen in de omgeving, zoals het Medisch Centrum Leeuwarden en Nij Smellinghe in Drachten Op dit moment zijn nog ongeveer zestig bedden in De Sionsberg bezet. De patiënten die al opgenomen zijn, worden ondanks de opnamestop, nog wel verzorgd in het ziekenhuis.

De Sionsberg wil zelf niet reageren op de berichten over de opnamestop en een eventueel faillissement. Woensdagochtend om 10.00 uur is een persconferentie belegd in Dokkum.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top